De opleidingen aan de Enkhuizer Zeevaartschool![]() Om te mogen varen als officier of kapitein op de bedrijfsmatige vaart met zeilschepen op zee, dien je over een vaarbevoegdheid voor de zeilvaart te beschikken.
De Kleine Zeilvaart ("KZV", 1 dag in de week, Nederlands- of Engelstalig) leidt op tot kapitein voor zeilschepen tot 500 ton voor het vaargebied: Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee (tot 30 mijl uit de kust) en voor stuurman wereldwijd op zeilschepen tot 500 ton. Meer info over de KZV opleiding vind je hier. De Grote Zeilvaart ("GZV", 1 - 2 dagen in de week, Engelstalig) leidt op tot Kapitein en stuurman voor zeilschepen tot 3000 ton, wereldwijd vaargebied. Meer info over de opleiding hier Nadat men het kennis- en bekwaamheidsbewijs GZV heeft behaald, bestaat de mogelijkheid extern een aanvullende opleiding te doen voor de handelsvaart. Meer info over de aanvullende opleiding hier Zeilmodule: Voor zeevarenden met een eerder gevolgde nautische opleiding en een geldige vaarbevoegdheid bestaat de mogelijkheid de KZV en GZV in een verkort traject te volgen. Meer info over de verkorte opleiding hier Het kennisbewijs, gecombineerd met voldoende vaartijd en het uitvoeren van een aantal taken, geeft recht op een bekwaamheidsbewijs waarmee een vaarbevoegdheid kan worden aangevraagd. Meer info over het bekwaamheidsbewijs en het vaarbevoegdheidsbewijs vind je hier De wettelijke bepalingen vind je in de Regeling Bemanning Zeegaande Zeilschepen Andere cursussen en opleidingen Onze bootsmanopleiding tot is op de praktijk gericht en leidt niet op tot een diploma. Meer info over de bootsmannen opleiding hier Zeilnaaien: meer informatie vind je op deze pagina Wind Assisted Ship Propulsion: in 2020 zijn we gestart met deze extra module, welke gekoppeld is aan de opleiding Grote zeilvaart. De module is ook los te volgen. Klik hier voor meer info (Engelstalig). In 2023 starten we met de training deksman voor de binnenvaart STAP subsidie 2023
Sinds kort kun je gebruik maken van STAP subsidie (zie ook: https://www.stap-budget.nl/) voor opleidingen. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Met het geld uit het STAP-budget kun je bij ons een van de opleidingen KZV, GZV of MARCOM-A volgen. Het STAP budget voor KZV of GZV bedraagt € 1.000,00. Voor de cursus MARCOM-A worden alle kosten vergoed.
Voorwaarden STAP-budget Er zijn een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Bijvoorbeeld dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden en binnen drie maanden te starten. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. Dit betekent dat iedereen die zich opgeeft voor een van de bovenstaande opleidingen van ons een STAP-aanmeldingsbewijs krijgt. Elke 2 maanden start een aanvraagperiode - volgende period begint op 28 februari 2023 (Het kabinet heeft besloten om de aanvraagmoment op 2 januari 2023 over te slaan). wie komen er naar onze school?Elk jaar in oktober komen tussen de 100 en 150 mensen naar onze school om te starten met een opleiding.
Onze opleidingen worden niet alleen gevolgd door mensen die een vaarbevoegdheid willen behalen, ook jachtzeilers en wereldreizigers weten de school te vinden en te waarderen. Jong, oud, vrouw, man, samen in een klas. Niet alleen maar voor dat diploma, maar ook om gelijkgestemden van over de gehele wereld te ontmoeten. Het is mogelijk de lesdagen online te volgen. Voor meer informatie, neem contact met ons op. Kijk ook op deze pagina om een beeld te krijgen Internationaal.De school staat open voor inschrijvingen uit het buitenland. Zo'n 30-40% van de leerlingen komt uit het buitenland.
Voor hen bestaat de mogelijkheid de Kleine Zeilvaart en de Grote Zeilvaart in de Engelse taal te volgen. schooljaarVoor 2022-2023 zijn de volgende data vastgelegd:
Start 1e semester: 7 en 8 oktober 2022 Examenronde 1 is op 16 en 17 december 2022. Start 2e helft is op 6 en 7 januari 2023 Examenronde 2 is op 17 en 18 maart 2023 examens![]() Examens worden afgenomen door het Landelijk Examenbureau voor de Beroepszeilvaart (LEB).
De exameneisen kun je hier vinden (KZV en GZV) Examenroosters worden gepubliceerd op www.ezs.nl/roosters |
snel naar: |